Behandeling

Inleiding
Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt. Degene die alles afweet van ‘de mens in beweging’, is de fysiotherapeut
In deze website leest u daar meer over. Wat de fysiotherapeut doet, hoe een behandeling in z’n werk gaat en hoe de kwaliteit ervan gewaarborgd is. Kortom, een nadere kennismaking met uw fysiotherapeut.

 

behandeling1

Behandeling

De fysiotherapeut kan u op diverse manieren helpen. Wie al eens behandeld is, denkt al snel aan oefeningen doen en massage. Globaal zijn er drie soorten behandelingen: bewegingstherapie, massage en fysische therapie (zie kader voor uitleg). Vaak worden ze gecombineerd. Daarnaast zorgt de fysiotherapeut voor preventief advies, voorlichting en begeleiding om herhaling of verergering van klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn ‘t meest bij gebaat. In instellingen kan de fysiotherapeut bijdragen aan een zo kort mogelijke opnameduur.
Verder is het belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten. Door oefeningen te doen. En gewoon goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is. Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut draagt bij aan uw herstel.

Drie soorten behandelingen

1. Bewegingstherapie
Ook wel oefentherapie genoemd. De belangrijkste pijler van de fysiotherapie. Voorbeelden van toepassing: bewegingsmogelijkheden van gewrichten beïnvloeden, spierkracht vergroten, een betere houding aanleren, een beter evenwicht realiseren, betere ademhalingstechniek en leren ontspannen. Vaak met hulp van trainingsapparatuur. Thuis oefeningen doen.

 

behandeling2

 

2. Massage
Beproefd middel tegen pijn en spierspanning. Bevordert de bloedsomloop in weefsels en vermindert spierspanning.

3. Fysische therapie
Onder meer warmtebehandeling, ijspakking, elektrotherapie, lichttherapie en geluidsgolftherapie. Vooral gericht op het herstel van weefsels, doorbloeding en pijnverlichting.

Therapievormen

Veel voorkomende therapievormen en behandelindicaties bij de volwassen patiënt in De Bundeling:

McKenzie : een vorm van manuele therapie
Medical taping
Behandeling van volwassenen met cerebrale parese
Fysiotherapie bij ademhalingsklachten
Hoofdpijn bij volwassenen
Ribblokkades