Kinderen met orthopedische aandoeningen
Inleiding
Met orthopedische aandoeningen bedoelt men problemen aan spier-, pees- en/of botstructuren. Sommige problemen zijn al direct vanaf de geboorte zichtbaar, bijvoorbeeld bepaalde standafwijkingen van de voetjes, denk aan klompvoetjes. Andere problemen worden pas opgemerkt later in de ontwikkeling. Kinderfysiotherapie bij kinderorthopedische aandoeningen houdt zich bezig met het onderzoek en de behandeling van aandoeningen aan spier-, pees en/of botstructuren, die voorkomen bij kinderen vanaf de geboorte tot in de adolescentie. Het spectrum van aandoeningen dat wordt gezien is zeer breed en omvat onder andere: infecties en ontstekingachtige gewrichtsaandoeningen, aangeboren afwijkingen ( klompvoet, heupdysplasie…), fracturen, tumoren, gewrichtstoornissen, groeistoornissen (dwerggroei, beenlengteverschil, X-benen, O- benen, scoliose)
1. Hulpvraag van de ouders
– Mijn kind loopt op de tenen
– Mijn kind valt veel
– Mijn kind heeft een scheve rug
– Ik wil graag net als mijn klasgenootjes leren huppelen. (kind 6 jaar met klompvoeten)
– Mijn kind wil opeens niet meer lopen
– Mijn kind heeft platvoeten, klompvoeten of hakvoeten
– Mijn kind heeft een hinkelend looppatroon of trekt met een been
– Mijn kind loopt met de voeten naar binnen, naar buiten
2. Observatie en onderzoek
Uitgangspunt van kinderfysiotherapeutisch onderzoek is de hulpvraag van de patiënt of diens ouders. In een anamnese gesprek wordt het probleem verhelderd door het stellen van vragen die gericht zijn op de hulpvraag van het kind. Het kinderfysiotherapeutisch onderzoek dat volgt, bestaat uit een observatie van de mogelijkheden en problemen van het kind op vaardigheidsniveau. Daarna wordt de spierkracht en de beweeglijkheid onderzocht.
3. Therapie/instructie
De hulp van een kinderfysiotherapeut kan geïndiceerd zijn wanneer een kind (of zijn of haar omgeving) problemen ervaart op het gebied van de motorische ontwikkeling, mobiliteit, kracht en functionaliteit. Bij kinderen met orthopedische afwijkingen liggen de oorzaak van de problemen in het bewegingsapparaat van het kind. Het bewegingsapparaat bestaat uit spieren, pezen en gewrichten. Ook kinderen die een ongeval gehad hebben of die geopereerd zijn, kunnen veel baat hebben van kinderfysiotherapie. Deze kinderen leren bvb. met krukken lopen, transfers van bed naar stoel, opnieuw leren traplopen etc. Ook kan spierkracht en mobiliteit getraind worden. Tijdens de kinderfysiotherapeutische interventie zijn ouders of verzorgers ook aanwezig, zodat oefeningen ook in de thuissituatie geoefend kunnen worden. Bij kind en ouders/verzorgers kan ook het inzicht in de ontwikkeling en de mogelijkheden van het kind worden vergroot met als doel dat de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de hele familie zal toenemen.
4. Resultaat
Het resultaat van de behandeling is afhankelijk van de aard en de ernst van de aandoening.
5. Meer informatie
Patiëntenverenigingen:
– Vereniging Aangeboren Heupafwijkingen
– Vereniging Oudergroep Klompvoetjes
– Vereniging Osteogenesis Imperfecta