Longfysiotherapeut in de buurt voor revalidatie coronapatiënten


De longfysiotherapeuten van praktijk 
de Bundeling kunnen nu coronapatiënten in hun revalidatietraject begeleiden. Ze richten zich hierbij op zowel het fysieke traject, als voeding en de mentale gevolgen die een corona-infectie kan hebben op de patiënt. Via Chronisch ZorgNet hebben de therapeuten, die al gespecialiseerd waren in longaandoeningen, zich verdiept in de behandeling van coronapatiënten. 

De longfysiotherapeuten van de Bundeling richten zich zowel op de revalidatie van coronapatiënten die thuis ziek zijn geweest als patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen. Beide groepen blijken na herstel van de infectie soms nog ernstig verzwakt en hebben baat bij het opbouwen van spierkracht en conditie om de dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Er is ook aandacht voor mentale gezondheid, voeding en participatie.

Zorg voor ex-coronapatiënten middels mini-netwerk in de woonomgeving van de patiënt
Wij zijn geschoold op het gebied van revalidatie van coronapatiënten. Aanvullend volgen wij via Chronisch ZorgNet periodieke webinars (online colleges) om ook de komende maanden op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten. Daarnaast heeft iedere deelnemende longfysiotherapeut, dus ook onze praktijk, een ‘mini-netwerkje’ opgezet met daarin een ergotherapeut (Ergotherapie de Mijnstreek), diëtist (Balance your Body) en de huisarts of specialist. De ergotherapeut en/of diëtist worden op indicaties bij de zorg betrokken. De huisarts wordt vanzelfsprekend altijd bij de behandeling betrokken. Wanneer verwerkingsproblematiek, angst, depressie, PICS of PTSS-verschijnselen worden gesignaleerd door de fysiotherapeut, die geleerd heeft dit te herkennen, vindt directe terugkoppeling met de huisarts plaats. De huisarts kan dan voor de juiste ondersteuning en, indien nodig, verwijzing zorgen. Dit bieden wij allemaal in de directe woonomgeving van de patiënt. Chronisch ZorgNet verwacht dat alle coronapatiënten, sommigen pas na een doorlopen klinisch revalidatietraject, in de woonomgeving geholpen kunnen worden met hun herstel.

Gespecialiseerde therapeuten vindbaar via
Niet alleen in de Bundeling  te Brunssum zijn er longtherapeuten gespecialiseerd in corona, maar door het hele land. Alle gespecialiseerde coronatherapeuten zijn vindbaar via de Chronisch ZorgNet Zorgzoeker en herkenbaar aan het ‘corona’-logo in hun portfolio. Met de postcode van de patiënt kan worden gezocht op de gewenste specialisatie van de therapeut (etalagebenen, longaandoeningen, hartrevalidatie, corona). Op 19-5-2020 waren al bijna 900 coronatherapeuten te vinden via de Zorgzoeker. Dit aantal loopt nog steeds op, wij verwachten dat rond de 1000 collega’s weldra klaar staan via dit netwerk. Zo zal altijd een gespecialiseerde therapeut in de woonomgeving van de patiënt te vinden zijn. De juiste zorg op de juiste plek.


logo Chronisch Zorgnet
Chronisch ZorgNet
Fysiotherapie de Bundeling is aangesloten bij Chronisch ZorgNet, een ideële stichting én bij het netwerk voor longpatiënten Oostelijk Zuid-Limburg (FOZL).
Kijk voor meer informatie op www.chronischzorgnet.nl.
Chronisch ZorgNet is een ideële stichting, dwz. kent geen winstoogmerk of commerciële belangen. Bij vragen kunt u contact opnemen met:

Marc Malherbe Tel. 06 11297227  
Mail: 
marcmalherbe@debundeling.nl

Maril Hendriks  Tel. 06 34948070  
Mail: 
marilhendriks@debundeling.nl

Anne Meertens  Tel. 06 11289689
Mail: annemeertens@debundeling.nl