4T Methode

Inleiding
De 4T methode is  een nieuwe vorm van orthopaedische revalidatie. De 4T ‘ s staan voor : Test, Tape, Trigger en Train
Het gebruik van elastische tapes (medical taping concept) wint aan populariteit. De 4T methode gaat een stapje verder en wordt gezien als een nieuwe vorm van revalidatie bij een grote diversiteit van orthopaedische klachten. De 4 x T Methode staat garant voor direct resultaat. De aanpak is eenvoudig. De 4 T methode is synoniem voor fysiotherapie nieuwe stijl.

1. Voor wie?
De 4T methode is toepasbaar bij orthopedische klachten, denk aan lage rugklachten,  nekklachten, schouderklachten, bekkenklachten, knieklachten, of enkel- en voetklachten. Geschikt voor zowel jong als oud, zowel voor acute als chronische klachten.

2. Onderzoek en behandeling
Test: Voor iedere klacht wordt middels unieke testen bepaalt wat het probleem is. Tevens geven deze testen de richting van de tape en behandeling aan.
Tape: Uitsluitend bij een positieve test wordt middels elastische tape (curatape) direct voorverbetering gezorgd. Dit moet door hertesten onmiddellijk door de patiënt bevestigd worden.
Trigger: Er wordt gebruik gemaakt van myofasciale (Spieren) en ossale (botten) triggers. Traditionele mobilisatie en manipulatie en triggerpointbehandelingen worden naast nieuwe technieken zoals myofasciale release technieken toegepast.
Train: Medical fitness: Om het lichaam de gewonnen verbeterde sturing aan te leren, wordt na iedere behandeling middels onbelaste bewegingen deze nieuwe informatie eigen gemaakt. Als uitgangspunt geldt bij de medical fitness dat bewegen nooit pijn mag doen en altijd dient te geschieden in de positieve richting! Dit kan op loopband, arm(fiets) of crosstrainer.

3. Resultaten
De combinatie van deze nieuwe therapeutische technieken met wetenschappelijk onderbouwde fitnessoefeningen zorgt voor zeer snelle resultaten. Vaak zijn er maar 3 of 4 behandelingen nodig. De ervaring is dat zelfs 80% van de patiënten binnen 1 – 3 behandelingen klachtenvrij is. De resultaten zijn door de unieke fitnessoefeningen ook veel duurzamer.

4. Praktijkvoorbeeld

Deze patiënt (student) kwam bij ons terecht met acute en hevige schouderklachten link , waardoor hij zijn werk in de horeca al een aantal weken niet meer kon doen. Er was geen trauma aanwezig en hij had deze klachten nooit eerder gehad.

1e Consult.
Foto 1 = TEST 1 : Beperking Flexie bij 120 Gr. Pijn 8
Foto 2 = TAPE 1 : 4 rugtapes geeft al een aanzienlijke verbetering Flexie >145 Gr.
Foto 3 = TEST 2 : Flexie bij 145 Gr. Pijn 7
Foto 4 = TAPE 2 : Schouderbladtape  + Trainingsadvies (onbelast binnen pijn)

4tmethode1

2e Consult.
Naar aanleiding van het eerste consult gaat het al iets beter met de patiënt. Herhaling volgt van test 2 en tape 2 met extra sleutelbeen tape (niet op foto). Training : meer belasting die bestaat uit o.a. zeer lichte push-up tegen deur + stabilisatie.

3e Consult.
Foto 1 = TRIGGER : Mobilisatie/Manipulatie schouder
Foto 2 = TEST 3 : Flexie NORMAAL en GEEN PIJN!
Foto 3 = TRAIN ( Lichte belasting tegen deur) + advies werkbelasting langzaam opvoeren.

4tmethode2

4e Consult.
De patiënt is weer helemaal klachtenvrij: hij heeft geen pijn meer en kan volledig zijn werk weer doen.

5. Achtergrondinformatie
Kijk voor meer info en video’s van patiënten op: www.fysiophysics.nl

6. Lees Meer
Hoewel de methode al meer dan 20 jaar bestaat is hij binnen de fysiotherapie nog vrij onbekend. De wetenschappelijke basis voor deze methode komt uit de nieuwe inzichten in met name de moderne anatomie. De Amerikaanse anatomen Thomas Myers (auteur van boek AnatomyTrains)en Gill Hedley (bekend van de uitspraak: spieren bestaan niet maar zijn gecreëerd door iemand met een scalpel) hebben voor een echt andere kijk op met name de functionele anatomie gezorgd.
Deze moderne inzichten leggen veel meer verband tussen de onderlinge samenhang van alle structuren. Vooral het bindweefsel (fascie) is hierin de belangrijkste structuur. De Franse professor Guimberteau laat in zijn film op unieke wijze zien dat dit bindweefsel geen passieve structuur is, maar een dynamisch hydraulisch systeem dat zich continu veranderd en kan aanpassen aan mechanische belastingen en richtingen! Het vormt samen met de spieren de myofasciale ketens zoals o.a. de Superficial Back Line die begint vanaf de voetzool en via achillespees, kuit, hamstring, rug, nek en hoofd pas eindigt in de oogkassen. Deze lines moeten elastisch (soepel/rekbaar) en lang zijn.
Verkortingen of verklevingen soms door microscopisch kleine beschadigingen of littekenweefsels zijn de belangrijkste oorzaken van de meest voorkomende klachten. De bijbehorende spierhypertonie is een functionele beschermingsreactie die derhalve niet bestreden dient te worden. De oplossing ligt dus niet in het zoeken naar de oorzaak of het bestrijden van symptomen, maar in het analyseren en bevorderen van de compensatie door het lichaam. Dit is een volledig nieuwe opvatting en anders dan alle huidige behandelmethoden en maakt het mogelijk om zeer snelle en spectaculaire resultaten te verkrijgen.