Plexusbrachialisteam
Zuyderland MC Heerlen
Elke beweging die je maakt en elk gevoel dat je waarneemt in je arm, loopt via het zenuwnetwerk van de plexus brachialis in de hals. Bij de geboorte of een ongeval kan dit beschadigd raken, een plexus brachialisletsel, waardoor de arm niet goed functioneert.
Zorg bij plexus brachialisletsel is op twee plaatsen in Nederland beschikbaar: bij Zuyderland Medisch Centrum en het LUMC (Leiden). In Heerlen worden de patiënten
– al dan niet samen met de ouders – gezien in het plexusteam, bestaande uit een neurochirurg, orthopedisch chirurg, revalidatiearts, een plastisch chirurg en een (kinder)fysiotherapeut. Kinderen met een aangeboren plexusletsel worden gevolgd tot 18 jaar en daarna als er vragen, zorgen of problemen zijn. Bij volwassenen met een (verworven) plexusletsel wordt gekeken naar de mogelijkheden van herstel en/of functioneel bewegen. Afhankelijk van de ernst, de leeftijd en de hulpvraag wordt de frequentie van de afspraken gemaakt, deze kan variëren van drie maanden (intensieve begeleiding) tot twee jaar (volgen en monitoren bij weinig (functionele) klachten).
De patiënten worden in het plexusteam gezien en gezamenlijk wordt de beperking vastgesteld en vervolgens wordt een behandelplan opgesteld. Dit wordt individueel of mogelijk gezamenlijk door verschillende dokters uitgevoerd. Dit behandelplan kan variëren van aanvullende beeldvorming, operatie of bestaan uit (oefen)adviezen en/of verwijzen naar (para)medici (bijvoorbeeld fysiotherapeut, ergotherapeut, revalidatiearts) in de woonomgeving van de patiënt. Indien nodig is er overleg tussen leden van het plexusteam en een behandelaar in de woonomgeving van de patiënt.
Vanuit de Bundeling nemen Myrte van Seggelen en Diana Bertrand afwisselend deel aan het plexusteam in het Zuyderland MC Heerlen.
