Ademhalingsklachten en Conditieverbetering
Merkt u dat uw conditie achteruit is gegaan als gevolg van bijvoorbeeld
een ziekenhuisopname of (chronische) aandoening? De gespecialiseerde fysiotherapeuten van de Bundeling begeleiden u graag in het verbeteren van uw conditie en het hervatten of vergemakkelijken van dagelijkse activiteiten.
Ook patiënten met ademhalingsklachten wegens longziekten zoals COPD (chronic obstructive pulmonary disease), longemfyseem en
bronchitis kunnen bij de Bundeling terecht voor:
- Conditieverbetering.
- Spierkrachtverbetering.
- Het leren toepassen van de juiste ademtechniek.
- Coaching naar een actieve leefstijl.
Het op peil houden van de conditie en het bevorderen van een actieve
leefstijl is bij deze doelgroep extra belangrijk om onder andere
longontstekingen te voorkomen, benauwdheidsklachten te verminderen en de
kwaliteit van leven te behouden/verbeteren.
1. Supervisie: De looptraining wordt meestal begeleid door een fysiotherapeut of gespecialiseerde zorgverlener. Ze zullen de voortgang van de patiënt volgen en de training aanpassen aan de individuele behoeften.
2. Gesuperviseerd wandelen: Patiënten worden aangemoedigd om regelmatig te wandelen, ondanks de pijnlijke symptomen. De looptraining begint vaak met korte afstanden en wordt geleidelijk opgebouwd.
3. Intervaltraining: Tijdens looptraining kunnen patiënten korte afstanden lopen gevolgd door korte periodes van rust om de pijn te verlichten. Na verloop van tijd kunnen de looptijden worden verlengd.
4. Houdings- en looptechniek: Fysiotherapeuten kunnen werken aan de houding en looptechniek van de patiënt om de belasting op de beenspieren te verminderen en de loopafstand te vergroten.
5. Motivatie en educatie: Looptraining omvat ook het motiveren van patiënten om regelmatig te blijven bewegen en hen te voorzien van informatie over de aandoening en hoe ze hun symptomen kunnen beheersen.