Home

Orthopedische problematiek bij kinderen

Als kinderen klachten hebben in het bewegingsapparaat noemen we dat 'orthopedische problematiek'. Denk hierbij aan problemen aan gewrichten, botten, spieren en pezen. Bijvoorbeeld pijn aan gewrichten, of klachten door een trauma zoals een botbreuk of verzwikking. Door de groei en ontwikkeling van een kind kunnen problemen die in het begin nog mild zijn uiteindelijk verergeren. Ze kunnen dan grote gevolgen hebben voor het bewegen en functioneren van het kind. Orthopedische aandoeningen kunnen aangeboren zijn, of kunnen ontstaan door een sportblessure of ongeval. 

 

Hulpvragen die voor kunnen komen bij orthopedische problematieken zijn:

  • Mijn kind loopt op de tenen
  • Mijn kind valt veel
  • Mijn kind heeft een scheve rug
  • Mijn kind wil opeens niet meer lopen
  • Mijn kind heeft platvoeten, klompvoeten of hakvoeten
  • Mijn kind heeft een hinkelend looppatroon of trekt met een been
  • Mijn kind loopt met de voeten naar binnen/naar buiten

 

De kinderfysiotherapeut is in staat om op basis van het onderzoek een gegronde afweging te maken over de mogelijke oorzaken. Wanneer er sprake is van een onderliggende oorzaak zal de behandeling op deze oorzaak gericht zijn. Het kind moet dan vaak verder onderzocht worden door bijvoorbeeld een kinderorthopeed, een kinderneuroloog of een kinderarts.

 

De hulp van een kinderfysiotherapeut kan geïndiceerd zijn wanneer een kind (of zijn of haar omgeving) problemen ervaart op het gebied van motorische ontwikkeling, mobiliteit, kracht en/of functionaliteit. Bij kinderen met een orthopedische afwijking ligt de oorzaak van de problemen in het bewegingsapparaat van het kind. Tijdens de therapie zijn ouders of verzorgers ook aanwezig, zodat oefeningen ook in de thuissituatie geoefend kunnen worden. Dit kan het inzicht in de ontwikkeling en de mogelijkheden van het kind vergroten met als doel dat de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de hele familie zal toenemen. 

 

Wat ons uniek maakt, is dat wij zeer veel ervaring hebben en een breed gespecialiseerd (kinder) team. Hierbinnen heeft iedereen zijn eigen specialisme. Heeft u bijvoorbeeld een combinatie van klachten, dan ka het zijn dat u bij een therapeut komt welke hierin gespecialiseerd is en bij de andere welke meer expertise in de andere heeft. Daarnaast schakelen onze therapeuten onderling om kennis en kunde uit te wisselen en te versterken,

 

voor meer informatie zie: https://dekinderfysiotherapeut.com